Greenberg ve kitsch
Kerry Freedman; “Greenberg ve Rosenberg Amerika’da 20. Yüzyılda üretilen Avangard akım olan Soyut Ekspresyonizm üzerine makaleler ve savunmalar yazdılar. Greenberg özellikle güzel sanatlar ve Kitsch arasında ayrımlar aradı. Onun güzel sanatlara bakış açısı, tüm bilgilerin ampirik bilim yöntemleriyle çalışıp doğrulanabilen doğal olaylardan türetilen Pozitivizm’e dayanmaktadır.” Diyerek Kitsch kavramının Greenberg tarafından ele alındığından bahsetmiştir.
Kİtsch kavramının yaygınlaşmasına sebep olan Clement Greenberg’in “Avangard ve Kitsch” makalesi 1939 yılında yayımlandı bunun üzerine Kitsch, “Avangard’a ve Modernizm’e karşı bir estetik” anlamında kullanılmaya başlandı. Greenberg Kitsch düşüncesinin kültürün endüstriyelleşmesiyle başladığını söyler. Yerel halkın insanları kentlere taşınmaya başladıkça tüketim kültürü daha fazla artmış ve her şey tüketim nesnesi haline gelerek pazarlanmaya başlamıştır. Greenberg’in gözünde Kitsch sentetik bir sanattır, gösteriş meraklısı ve formüllere dayanan bir olgudur. İçinde bulundukları zamanın sahte bir yansımasıdır. Greenberg bazı resimleri fazlaca formüllere dayandığını eleştirerek, yapılması basit ve kolay anlaşılır olduğunu düşünerek eleştirmiştir. Ona göre Kistch’te şaşırtıcı bir şey yoktur. Charles Boudelaire’in tanımıyla ise kitsch, her türlü hayal gücünü, yaratıcılığı ve dolayısıyla özgünlüğü dışlayan taklit veya eğreti işi ifade eder.
Avangard sanatın baskın olduğu bir dönemde, popüler kültür nesneleri, herkesin beğenisine hitap eden şeyler; kedi yavruları, Eyfel kulesi, romantik aşıklar gibi fikirler aşağı görülmüş ve dönemin sanat anlayışı tarafından dışlanmıştır. Fakat daha sonra göreceğiz ki Greenberg Avangardı ve savunucuları tarafından dışlanan bütün bu olgular zamanla sanatın asıl nesnesi haline gelerek adına “popüler Sanat” denen yeni bir akım ortaya çıkartacaktır.
(kaynakça)
Kerry Freedman – Teaching Visual Culture
Ali Artun – Çağdaş Sanatın Örgütlenmesi
Terry Barret – Neden Bu Sanat?
Charles Baudelaire – Modern Hayatın Ressamı
Kerry Freedman – Teaching Visual Culture
Ali Artun – Çağdaş Sanatın Örgütlenmesi
Terry Barret – Neden Bu Sanat?
Charles Baudelaire – Modern Hayatın Ressamı
Yorumlar
Yorum Gönder